Feeder okolo Jizery

FEEDER



 

Letní chytání kaprů na rybníku

Kapři a léto k sobě neodmyslitelně patří, sice si mnoho rybářů může myslit, že to vůbec nejde k sobě, protože jejich nejoblíbenější období je jaro, někde i podzim, kvůli násadám kaprů. Mě lov násadáků nebaví, protože když se na nějaký rybník vydám, kde zrovna probíhalo nasazování,je tam hlava na hlavě a tahám pouze tu jednu sortu kaprů a ti jsou pro mě méně cenní.Ale naopak, kdyby se kapři nenasazovali, nemohli bychom je chytat a to by byla škoda.

K vodě se vždy vyplatí přijít brzy ráno (v tuto dobu přicházím na půl pátou, než si vše připravím je skoro pět a poté už chytám), kapři totiž berou naprosto spolehlivě.připravuji si sladkou kaprovou směs, kterou doplním praženou strouhankou. S montáží jsem si nedělal velkou starost, použil jsem průběžku a návazec mám šestnáctku s 12 háčkem ze silného drátku.

Prvně si nahodím a označím si na vlasci pomocí fixu vzdálenost, poté už naházím do vody několik krmítek směsi s partiklem(kukuřice, pšenice, řepka) a můžu chytat. Chytám na dva pruty, pakliže by o záběry nebyla nouze, budu chytat na jeden a na oba přijde kukuřice. Mám nahozeno a můžu čekat na záběr.První záběr přichází hned, ale je to jen malý cejn a následně ho doprovází další jeho kamarádi.Zkouším udělat změnu, kukuřici dám na vlasovou montáž.Po této změně si na záběr počkám, ale vyplatí se.Na prutě mám větší rybu, nejdříve to odhaduji na kapra.Když ho ale přivedu do sítě podběráku, zjistím, že je to amur. Potěšil mě, amury tak často nechytám, a tak vždy potěší. Nahazuji znovu a můžu si prohlížet krásy přírody, no vlastně nemůžu, musím hlídat špičku prutu, ale i tak pokukuji po okolí.Přichází další záběr, už od začátku cítím velký tah ryby.Ryba mi dává pořádně zabrat, ale u břehu zjištuji, že jsem měl velké oči.Ryba je podseknutá a místo původní představy o kaprovi 60 plus, se vyklubal kapr okolo 45 cm.V kukuřici mám velkou důvěru, protože mě skoro nikdy nezklame a můžu ji použít kdekoliv a i proto putuje na háček, vlastně bude pod háčkem.Záběry od cejnů a perlínů, neodstupují, a tak musí udělat nějakou změnu, místo kukuřice dám pod háček 10mm kuličku(boilies), abych trochu bílou rybu selektoval.No a další ryba je opět cejn, ale tenhle je oproti ostatním dost slušný, má asi 45cm.Bohužel už pocituji, že ranní aktivita kaprů už pomalu mizí, ale je stále čas, nějakého chytit.Záběr od kapra přichází prakticky hned.Kapr se nechá přitáhnout skoro až ke břehu a tam až začíná bojovat, při zdolávání si myslím, že to není kapr, ale bude to asi další amur.A ono to tak skutečně je, má podobnou velikost jako ten předešlí, ale ten první měl rozpíchanou tlamu od rybářů.Nadále čekám na dalšího kapra a už si myslím, že žádný nepřijde, ale za pár minut ho mám na prutě. Bojuje opravdu srdnatě a míří ke kládě, která je ode mě vzdálená asi 30 metrů.Kapřík dobře ví, kam se má schovat a kapra si už přidržím.Po asi 10 minutách boje jsem ho vytáhl na břeh, je to takový sympatický padesátník.Pouštím ho zpátky a rozhoduji se zda má ještě chytat je půl desáté a kapři, kteří mi přišli takto dopoledne, byli spíše náhodou.Nakonec ve mně převládne lovec a chytám dále.A za chvíli se začínám divit je tam další kapr.Je sice malý okolo 45 cm, ale potěší víc než malý cejn.Znovu nahazuji a za chvíli další kapr, v tu chvíli si myslím, že mi tam najelo nějaké hejno.Kapra zase podebírám a velikost dost podobná jako s tím předešlým.Od té chvíle chytám asi cca půl hodiny a ještě dva kapříky stihnu, ale potom se už vracím domů na oběd.